SKANDAL! U hrvatskim ugostiteljskim školama uče mlade pripremati škampe na buzaru!

Moj cijenjeni kolega, vrhunski novinar i općenito vrlo inteligentan čovjek, nedavno se uključio u debatu koja muči Hrvate – planiranom uvođenju zdravstvenog odgoja u hrvatske škole. Priznajem da originalan tekst planiranog kurikuluma nisam pročitao, ali očito mnogi jesu, što se da zaključiti iz burne diskusije koja je uslijedila – sigurno nitko ne bi napadao ili branio spomenutu promjenu školskog sistema, a da se prije toga nije detaljno i nepristrano informirao točno o čemu se radi, zar ne?

Stav mog kolege može se sažeti u jednu rečenicu. U zemlji u kojoj je velika većina stanovništva katoličke vjere, obrazovanje mladih moralo bi odražavati katoličke vrijednosti, a izjednačavanje homoseksualnosti s heteroseksualnosti to nije. Stav koji mnogi dijele, no ne znaju izraziti tako elokventno.

Na prvi pogled, vrlo logično i ispravno mišljenje, bez obzira kakav vaš osobni stav bio prema crkvi, homoseksualnosti ili reformi školskog sustava. Neovisno o vašem stavu, pokušajmo rastaviti taj zaključak na tri jednostavne činjenice i tri jednostavna postulata:

Činjenice:

1. Većina Hrvata su katolici

2. Biblija je centralni dokument katoličke vjere

3. Biblija osuđuje homoseksualnost
Leviticus 18:22

Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota.

Postulati:

1. Većina Hrvata osuđuje homoseksualnost

2. U demokratskom društvu mišljenje većine mora biti poštovano kada se donose sve važne odluke

3. Način na koji ćemo obrazovati mlade je važna odluka

Naravno da moj kolega nije imao niti vremena niti mogućnosti osobno pitati svakoga od preko tri milijuna katoličkih Hrvata kakav je njen ili njegov stav po ovom pitanju, ali to nije niti bilo potrebno. Njihov stav definiran je postulatom, kombinacijom prve tri točke – ako si katolik, vodiš se vrijednostima koje su napisane u Bibliji, ako se vodiš vrijednostima koje su napisane u Bibliji, smatraš homoseksualnost grozotom. Točka. On ima svako pravo pretpostavljati da govori u ime 87% Hrvata.

Drugi postulat je nešto kompliciraniji. Kao što stara izreka kaže, kada dvije lisice i kokoška glasaju što će jesti za večeru, to nije demokracija. Mnogi ugledni sociolozi i filozofi definiraju demokratičnost demokracije po pravima koje imaju manjine, ne većine, ali to je tema u kojoj se brzo možemo izgubit. Logički gledano, ako pet od svakih šest građana ima mišljenje, onda to u najvećem broju slučajeva treba i poštovati.

O trećem postulatu ćemo se vjerojatno brzo složiti – malo tko smatra da obrazovanje nije bitno kako za individualnu budućnost, tako i za formaciju društva kao cjeline.

Dakle, ako svaki od tri postulata stoji, možemo doći do samo jednog jedinog zaključka: zdravstveni odgoj u navedenom obliku nema što tražiti u hrvatskim školama.

Najjednostavniji način da provjerite formulu je da u nju ubacite različite vrijednosti. Zamijenimo tako na trenutak treću činjenicu jednako vrijednom. Naime, u istom tom Levitskom zakoniku (18:9-12) stoji i sljedeće:

Od svih vodenih životinja ove možete jesti: sve što živi u vodi, bilo u morima, bilo u rijekama, a ima peraje i ljuske možete jesti.
A što u morima i rijekama nema peraja i ljusaka – sve životinjice u vodi, sva živa vodena bića – neka su vam odvratna
I odvratna neka vam ostanu! Mesa od njih nemojte jesti, a njihove strvine držite za odvratnost.
Sve, dakle, što je u vodi a nema peraja i ljusaka neka je za vas odvratno.

Svi znamo da škampi nemaju peraje, prema tome, koristeći naš prvi postulat, ja mogu sa sigurnosti reći da zastupam mišljenje 87% Hrvata koji osuđuju prehranu škampima. S obzirom da u jednom demokratskom društvu treba poštovati mišljenje većine te da je obrazovanje mladih važna odluka, odlučno zahtijevam da se s kurikuluma Ugostiteljske škole Opatija istoga trenutka uklone sadržaji koji izjednačavaju pripremanje škampa, dagnji i liganja i pripremanje trlje, brancina i ušate, jer to, oprostite, nije u redu.

Logic is a bitch ain’t it?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *