Senzacionalno iz Hrvatskog skijaškog saveza!

Ono, o čemu su znalci već tjednima spekulirali, danas je i službeno potvrđeno. Hrvatska skijaška reprezentacija jača je za jednog člana, Ivan Dim već u Söldenu će uz Ivicu Kostelića krenuti po prve hrvatske bodove ovogodišnjeg Svjetskog kupa.

Deana Audić Bosnar potvrdila je vijest. “Istina je. Ivan je već u Söldenu, odlično trenira i spreman je za nedjelju. Izvorno smo planirali startati Dalibora, ali stručni tim je došao do zaključka da su nam sigurni bodovi u ovome trenutku važniji. Šamšal će svakako dobiti svoju priliku, na njega i dalje najozbiljnije računamo.”

A Nenad Eror energično opovrgava da je riječ o marketinškom triku. “Da, čul sam tu teoriju. Da kao zato kaj se zove Ivan, ne, pa da imamo Ivicu i Ivana u repki. Pa još dva puta Dim… Ma bez veze sve. Ljudi, gledajte samo u nedjelju, sve bu vam bilo jasno. Pa Austrijanci već dršću!”

Tko je Ivan Dim? Prezime otkriva da dolazi iz skijaške obitelji, no pretraga FIS utrki proteklih godina ostavlja nas bez rezultata.

Ivan Dim: Sölden pada ničice!

Za informaciju smo zamolili Antu Kostelića koji Dima poznaje od malih nogu.

“Ko, Ofca? Joj, stari moj, pa on ti je, znaš kaj ti je on? Ti znaš kaj je konj, ne? Konj, stari moj, njiiihihihi, četri noge, nemoj me tak gledat. E, a znaš sad kaj je punokrvni konj? Kužiš? Ne kužiš? Nema veze, moram ić belu igrat.”

Na očeve riječi nadovezao se i mlađi Kostelić, nudeći samo  riječi hvale za novog kolegu. “Ima tata pravo, Ivan je odličan skijaš. On je oduvijek imao savršenu tehniku, međutim za proboj u sam vrh falilo mu je mase. Znam da je proteklih godina naporno radio po tom pitanju i veseli me da se toliko poboljšao”.

Dim već godinama trenira u Švicarskoj, s lokalnim stručnjacima, koristeći mješavinu tradicionalnih i modernih nutricionističkih pristupa. Svake sezone priključuje se reprezentaciji na izabranim natjecanjima, gdje stožer procijenjuje njegov napredak. Ove zime više nije bilo niti najmanje sumnje – popularni Ofca spreman je za sam vrh.

Janicu Kostelić priupitali smo kako je novi reprezentativac došao do zanimljivog nadimka. “To vam je nešto vezano uz daleku povijest, mislim”, doviknula je legenda hrvatskog skijanja, nacrtala dva cvjetića i sjurila se niz padinu objašnjavajući kako zbog promjena u kadru reprezentacije mora pod hitno kupiti pet dodatnih vrećica Werther’s Originals karamela.

Ivica dodaje kako Ofca ima odlične izglede za vrhunske rezultate. “Gledajte, skijanje je jedan specifičan sport, tu odlučuju i najmanje razlike. To može biti nova pancerica, podešavanje veza, bolji kombinezon. Ivan je godinama u Švicarskoj, prati lokalna događanja i prilagođava se uspješnim trendovima. Primijetio je kako Cuche postiže uspjehe prvenstveno zahvaljujući superiornoj podkacignoj aerodinamici i perfektno je emulirao taj pristup. Postolje već u Söldenu? Ne bi me ni najmanje začudilo.”

Hrvatski skijaški savez ništa ne prepušta slučaju i Dimu je dodijeljen vrhunski serviser, iskusni Žiga Rosina, koji nam se telefonski javio s golf igrališta u Palm Beachu. “S Ivanom je zadovoljstvo surađivati. Prvo, čovjek je tehnički obrazovan i uvijek ima korisne povratne informacije. Ne zovu ga uzalud Michael Schumacher na skijama. Drugo, on ostavlja dublje tragove u snijegu od ostalih reprezentativaca, što nam pojednostavljuje analizu.”

A Zoran Pršo, fizioterapeut reprezentacije, otkriva nam malo poznat podatak da je Dim već bio na pragu reprezentacije prije dvije godine.

“Bilo je to u Wengenu, sjećam se. Pavlek je rekao, ‘Dečki, ja mislim da je spreman’. I onda – tragedija. Na završnom slobodnom treningu došlo je do kolizije s jednim fotografom i Dimov palac je stradao. No, ovo vam zapravo pokazuje kakav moral se skriva u Ivanu. Netko drugi bi odustao, ali ne i Ivan. Tko zna koliko je sarmi utkano u povratak, znam samo da Ofca nije znao reći ne i da je apsolutno zasluženo tu gdje danas i je.” I dodaje kroz smijeh, “Jedno ću vam reći. U ovoj formi u kakvoj je sada – volio bih vidjeti tog fotografa koji bi mu stao na put”

Eksperti su nepodijeljeni. Dag Modrić tvrdi da će Dim biti dobar “ako pusti skiju”, a niti Ivanov brat Mihael, dugogodišnji trener mladih reprezentacija ne skriva optimizam. “Dečec, najbitnije od svega je da u piroge nejde luk. Ma kakav luk u piroge, ma kakvo crno dinstanje, ko je vidio staviti LUK U PIROGE?! Ma sve bu dobro dečec, bogdaj!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *